Mąka towarzyszy ludziom od tysięcy lat. Początkowo wytwarzano ją rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Uzyskany proszek mieszano z wodą i wypiekano. W ten sposób powstało pierwsze pieczywo tzw. podpłomyki wypiekane na gorących kamieniach. Postęp technologiczny i rozwój młynarstwa sprawił, że mąkę zaczęto produkować na szeroką skalę.
Obecnie mąka jest jednym z najważniejszych produktów znajdujących się w prawie wszystkich gospodarstwach domowych. Jest podstawowym składnikiem do przyrządzania ulubionych potraw ludzi na całym świecie. Potrawy i wypieki na bazie mąki to najprostsze pożywienie dostarczające organizmowi człowieka energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jeszcze całkiem niedawno w poszczególnych krajach używało się mąki pochodzącej ze zbóż, których w danej okolicy było najwięcej. W Polsce była to mąka żytnia i pszenna, w Chinach – ryżowa, w Ameryce – kukurydziana. Jednak, wraz z postępem procesu globalizacji rozszerzył się łatwy dostęp do różnego rodzaju mąk na całym świecie. Szeroki wybór różnego rodzaju mąk stawia przed nami uzasadnione pytania, które z nich są najlepsze, najzdrowsze, a tym samym najbardziej odpowiadające naszym wymaganiom? Jedno jest pewne! Należy wybierać surowce z przebadanych i sprawdzonych przez specjalistów, certyfikowanych upraw ekologicznych. Tylko wtedy możemy być pewni ich dobrej jakości.

Marka BioAvena wychodząc na przeciw oczekiwaniom wszystkich konsumentów wprowadziła w swojej ofercie szeroką ofertę mąk ekologicznych: kokosową, ryżową, łubinową, z amarantusa, gryczaną, lnianą, żytnią razową, orkiszową razową i białą oraz sojową. Wszystkie charakteryzuje wysoka zawartość witamin i związków mineralnych oraz błonnika. Oprócz szerokiego zastosowania w przygotowaniu codziennych posiłków, cechują się również prozdrowotnym oddziaływaniem na organizm człowieka.