Produkt ekologiczny to taki artykuł, którego negatywne oddziaływanie na środowisko jest maksymalnie ograniczone lub całkowicie zlikwidowane. Żywność ekologiczna pochodzi z gospodarstw ekologicznych i wytwarzana jest bez udziału nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin oraz antybiotyków. Niebagatelne znaczenie ma fakt, że produkcja ekożywności jest nieuciążliwa dla środowiska naturalnego. Aby ułatwić wybór produktów ekologicznych, stworzono specjalne oznaczenia ekologiczne.

Żywność ekologiczna, nazywana też organiczną lub bio  to żywność roślinna lub zwierzęca, której co najmniej 95% składników musi zostać wyprodukowana metodami ekologicznymi tj. bez wykorzystania :

  • hormonów wzrostu,
  • organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO),
  • antybiotyków,
  • sztucznych nawozów,
  • pestycydów
  •  innego rodzaju substancji chemicznych

Zalety wynikające z spożywania produktów ekologicznych:

  • większa zawartość witamin, minerałów i składników odżywczych w porównaniu do produktów otrzymanych w konwencjonalny sposób
  • mniejsze występowanie pestycydów, azotanów i azotynów w porównaniu z żywnością produkowaną w systemie konwencjonalnym
  • mniejsze stężenie wtórnych metabolitów grzybów – mykotoksyn
  • żywność ekologiczna zawiera większą ilość m.in. związków fenolowych, karotenoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do żywności konwencjonalnej
  •  pozytywny wpływ w leczeniu chorób m.in. miażdżycy, alergii i nowotworów, a także może być stosowana w profilaktyce żywienia dzieci i osób starszych
  • naturalność produktu oraz lepsza jakość jego jakość
  • brak konserwantów , barwników, przeciwutleniaczy i stabilizatorów, które znajdują się w coraz większej liczbie produktów dostępnych w sklepach
  • odciążamy środowisko naturalne, dzięki czemu chronimy organizmy żywe i dbamy o ekosystem
  • lepsze walory smakowe i organoleptyczne
  • żywność ekologiczną zdecydowanie łatwiej jest przechowywać.