Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Mąka z nasion amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą oraz  dietetyczną. Zawiera ok. 17% wartościowego białka. Zawarty w mące tłuszcz około 8% jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe. Mąka z amarantusa jest bogata w żelazo, wapń i magnez. Zawartość żelaza jest 5 – krotnie wyższa niż w mące z  pszenicy. Mąka z amarantusa ma wiele właściwości leczniczych: niweluje zły cholesterol LDL. Zawiera w swoim składzie skwalen opóźniający procesy starzenia się organizmu. Zawiera dwukrotnie więcej błonnika niż otręby, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi. Jest produktem bezglutenowym związku z tym , może być cennym składnikiem diety chorych na celiakię.

Mąkę z amarantusa wykorzystuje się do ciast, ciasteczek, naleśników (słodkich i wytrawnych),  racuchów, makaronów, wytwarzania płatków.

Mąka z nasion amarantusa

  • Opakowanie woreczek papierowy
  • Produkt ekologiczny

Dostępne opakowania :

  • 500 g