Mąka z siemienia lnianego powstaje w wyniku stopniowego rozdrabniania czyli przemiału surowych oraz nieprażonych ziaren siemienia lnianego. Proces zachodzi najczęściej w temperaturze 40 stopni C. Dzięki temu mąka z siemienia lnianego zachowuje cenne witaminy, minerały oraz enzymy. Siemię lniane znane jest przede wszystkim z dobroczynnego działania w chorobie wrzodowej. Siemię jest też dobrym środkiem przeciwkaszlowym, skutecznym zwłaszcza w zapaleniu oskrzeli, ale pomaga także w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń. przyspiesza regenerację naskórka i błon śluzowych, ale najbardziej ceniony jest za to, że obniża poziom lipidów i cukru we krwi.

Mąka z siemienia lnianego zastępuje w kuchni mąkę pszenną.  Wykorzystywana jest do produkcji ciast, tortów, herbatników, pierogów, naleśników.  Mąka z siemienia lnianego stosowana jest również jako posypka oraz panierka do mięs.

Mąka z odtłuszczonych ziaren lnu

  • Opakowanie woreczek papierowy
  • Produkt ekologiczny

Dostępne opakowania :

  • 500 g