Wyprodukowana jest  z nasion łubina wąskolistnego. Zawiera ok 30% białka, ok 10% tłuszczów i dużo błonnika. Białko łubinu  wykazuje właściwości podobne do białka soi. Jednak w odróżnieniu do niej nie jest modyfikowana genetycznie.  Podstawową jej zaletą jest fakt, że nie zawiera glutenu. Może być zatem stosowana przez osoby cierpiące na celiakię. Obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze. Mąka łubinowa ma niezwykle niski indeks glikemiczny, równy 15. Obniża poziom glukozy, więc polecana jest dla diabetyków. Zmniejsza ryzyko chorób serca.

Jest lekko słona, ma strukturę ziarenek przypominającą mąkę kukurydzianą. Mąka łubinowa służy do wyrobu chleba, ciastek, makaronów, chrupek, sosów. Jest składnikiem wędlin.  Służy, jako baza do przygotowywania potraw dla wegetarian. Przyrządzając potrawy z mąką łubinową należy pamiętać o dodaniu większej ilości płynów.

Mąka z łubinu

  • Opakowanie woreczek papierowy
  • Produkt ekologiczny

Dostępne opakowania :

  • 500 g