Mąka żytnia najbardziej znana jest w Skandynawii i Europie Środkowej. Wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z gospodarstw rolnych z ekologicznym certyfikatem.  Przeciętnie ziarno żyta zawiera ok. 60% węglowodanów, ok. 13% błonnika, ok. 9,5% białka,  ok. 1,5% tłuszczu i ok. 1% składników mineralnych oraz duże ilości witaminy E i z grupy B. Badania naukowe wykazały, że produkty z pełnego przemiału obniżają ryzyko zachorowań na schorzenia serca, czy jelita grubego, regulują poziom cukru we krwi. Mąka żytnia pomaga utrzymać zgrabną sylwetkę, gdyż zawierają duże ilości błonnika, który ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia i na długi czas daje poczucie sytości.

Mąka ciemna jest idealna do wypieku chleba pełnoziarnistego (mieszanego i żytniego). Używa się jej do produkcji zakwasu na żur. Poleca się do przygotowania makaronów, ciast, pierogów oraz naleśników.

Mąka żytnia razowa typ 1850

  • Opakowanie woreczek papierowy
  • Produkt ekologiczny

Dostępne opakowania :

  • 1000 g