Soczewicę brązową można spożywać, jako samodzielne danie, jest także doskonałym dodatkiem do wielu potraw wegetariańskich, np. pierogów, hummusu , sałatek lub pasztetów. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego jest tak lubiana przez wegan. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Soczewica, podobnie jak inne rośliny strączkowe,  jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Posiada, również taniny – związki mogące chronić organizm przed nowotworami. Białko soczewicy, zaraz po białku soi, jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego- 85 proc. Należy pamiętać, że aby uniknąć straty białka, soczewica powinna być solona na 10 minut przed końcem gotowania.

Soczewica brązowa pochodząca z upraw ekologicznych

  • opakowanie woreczek foliowy
  • produkt ekologiczny

Dostępne opakowania :

  • 400 g