Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój oraz  sprawność intelektualną. Pełnią bardzo ważną funkcję w procesach metabolicznych, m.in. uczestniczą w procesie przyswajania węglowodanów (w zamianie glukozy na energię), która jest dostarczana m.in, do mózgu. Jednak witaminy z grupy B wpływają pozytywnie nie tylko na zdrowie psychiczne. Każda z nich pełni również inną rolę w organizmie. Informacje jakie są pozostałe właściwości witamin grupy B znajdziesz poniżej:

  • Witamina B1 (tiamina): wzmaga aktywność neuroprzekaźnika acetylocholiny, co pozytywnie wpływa na regeneracje systemu nerwowego. Poprawia sprawność umysłową oraz łagodzi objawy stresu. Wytwarza energię poprzez udział w przemianach glukozy tłuszczów. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy oraz  mięśniowy. Bierze udział w procesie spalania tłuszczów. Przyspiesza także gojenie się ran. Uczestniczy w procesie syntezy witaminy B Występowanie: wieprzowina, podroby mięsne, a także produkty z pełnego ziarna, otręby oraz rośliny strączkowe (groch, fasola, soja, soczewica itp.). Zapotrzebowanie: dla osoby dorosłej to 2 mg. Niedobory: powoduje zmęczenie, zaburzenia czucia, mrowienie i osłabienie pamięci.
  • Witamina B2 (ryboflawina): Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek. Wspomaga proces widzenia oraz łagodzi zmęczenie oczu. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie: błon śluzowych, dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, naczyń krwionośnych i skóry.Występowanie: występuje w nabiale (mleku, jogurtach, śmietanie, jajach, w drobiu, w zielonych roślinach (brokuły, brukselka, szpinak) oraz w migdałach i  produktach z pełnego ziarna. Zapotrzebowanie: zalecane dzienne spożycie witaminy B2 to 1,1 mg. Niedobory: powoduje światłowstręt, łzawienie, stany zapalne języka, zajady, łojotok skóry oraz zmęczenie i zaburzenia wzrostu. Szczególnym ryzykiem niedoboru witaminy B2 są objęte osoby starsze i osoby nadużywające alkoholu.
  • Witamina B3 (Niacyna): odgrywa istotną rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego, pomaga w walce z bezsennością, bierze udział w procesach metabolicznych, które uwalniają energię z węglowodanów, uczestniczy również w tworzeniu czerwonych krwinek, blokuje czynność toksycznych związków chemicznych.Występowanie: w mięsie i jego podrobach,w nasionach roślin strączkowych, w otrębach pszennych, w ziemniakach i  ryżu. Zapotrzebowanie: dla dorosłego człowieka to 14-16 mg na dobę. Niedobory: dolegliwości układu nerwowego: zmęczenie, bezsenność, bóle głowy i kłopoty z pamięcią.
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy): uczestniczy w procesie uwalniania energii z pożywienia, bierze udział w syntezie witaminy D cholesterolu, przeciwciał i kwasów tłuszczowych. Jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek, hormonów i neuroprzekaźników. Występowanie:  znaleźć można m.in. w rybach, w mięsie, w mleku, w produktach z pełnego ziarna, w bananach, brokułach, grzybach, orzechach  Zapotrzebowanie: dla osoby dorosłej to około 5-6 mg. Niedobory: zaburzenia w czynności serca, zmęczenie i bezsenność, rozdrażnienie, zmiany skórne, nudności i niestrawność.
  • Witamina B6 ( Pirydoksyna): uczestniczy w syntezie i regulacji czynności białek, aminokwasów związanych z prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego, udział w syntezie kwasów nukleinowych, niezbędna do produkcji krwinek czerwonych, osłabia nocne skurcze mięśni oraz drętwienia.Występowanie: ryby, mięso, jaja, ser, produkty zawierające skrobię (np. ziemniaki i banany), orzechy, fasola oraz produkty zbożowe z pełnego ziarna. Zapotrzebowanie: dla osoby dorosłej wynosi 1,1-2 mg.Niedobory: pogorszenie nastroju, depresja, obniżenie sprawności umysłowej, stany zapalne, spadek odporności organizmu, zmęczenie i nudności.
  • Witamina B9 ( Kwas foliowy): prawidłowy wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek naszego organizmu. Uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników, co wpływa na nasz sen, apetyt i nastrój. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych oraz zapobiega anemii.Występowanie: w zielonych roślinach liściastych (szpinak, brokuły, sałata), w jajach, wątrobie wołowej, w drożdżach piwnych, roślinach strączkowych (fasola, soja, groch), otrębach pszennych oraz w owocach i warzywach. Zapotrzebowanie: dla dorosłego człowieka waha się między 200 a 400 µg na dobę.b Niedobory: zaburzenia w syntezie kwasów nukleinowych, aminokwasów,  pogorszenie nastroju, rozdrażnienie, trudności z pamięcią i snem oraz zmiany skórne.